Ecografie

Ecografie

Ai nevoie de o consultație în Bârlad? Medicii noștri specialiști oferă servicii din specialitatea medicală Ecografie la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare online sau la numărul 0771636913!

Ecografia este o metodă imagistică medicală care foloseşte ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real cu ajutorul ultrasunetelor.

Ecografia poate fi folosită în mai multe ramuri ale medicinei:

  • cardiologie – permite diagnosticarea anumitor afecțiuni precum insuficiența cardiacă (dilatarea unor compartimente ale inimii) sau valvulopatii (funcționarea defectuoasă a valvelor inimii)
  • medicina de urgență – ecografia este folosită pentru a verifica urgențe precum hemoperitoneul (acumularea de sânge în cavitatea peritoneală, în zona abdomenului) sau tamponada cardiacă (acumulare anormală de lichid, puroi sau cheaguri de sânge în pericard, un sac fibro-seros care învelește inima)
  • blocul operator – ecografia permite ghidarea acului pentru injectarea anestezicelor locale, în special lângă țesuturile nervoase
  • ginecologie – permite vizualizarea și evaluarea uterului, ovarelor și afecțiunilor acestora, precum fibromul uterin sau chisturi. În obstetrică permite monitorizarea dezvoltării fătului și poate detecta anumite malformații congenitale
  • urologie – permite diagnosticarea afecțiunilor precum adenomul de prostată
  • neurologie – permite evaluarea fluxului sanguin la pacienții cu risc cardiovascular crescut
  • medicină internă și gastroenterologie – permite diagnosticarea bolilor hepatice precum ciroză, steatoză sau cancer hepatic, a pancreatitelor (pancreatită cronică, chisturi, tumori), calcuri biliari, colecistită, calculi sau tumori renale
  • ecografie intervențională – permite ghidarea biopsiilor pentru prelevarea de țesut din diferite organe, drenarea abceselor, injectarea unor substanțe cu scop terapeutic (antibiotice, citostatice), tratamentul unor tumori prin energie termică țintită, tratamentul cataractei sau litotripsie (spargerea calculilor)