Chirurgie generală

Chirurgie generală

Ai nevoie de o consultație în Bârlad? Medicii noștri specialiști oferă servicii din specialitatea medicală Chirurgie generală la cele mai înalte standarde de calitate. Fă-ți chiar acum o programare online sau la numărul 0771636913!

Chirurgia generală este o disciplină medicală care implică efectuarea diferitelor tipuri de proceduri chirurgicale pentru a trata o gamă largă de probleme de sănătate și boli.

În chirurgia generală, chirurgul este de așteptat să efectueze atât îngrijire pre- și post-operatorie, cât și managementul complicațiilor, în afara intervenției chirurgicale în sine. Chirurgii generaliști pot diagnostica mai multe tipuri de boli, în special cele care sunt legate de abdomen și organele legate de acesta. Acestea includ căile biliare, ficatul, pancreasul, splină, apendicele, intestinul subțire și gros, rectul și stomacul. Chirurgul poate opera, de asemenea, regiunea toracică, glandele endocrine și herniile. Într-o anumită măsură, chirurgii generaliști sunt responsabili și pentru procedurile efectuate pe piele și pe sân.

De asemenea, chirurgii generalişti pot trata pacienții cu arsuri. Prin urmare, în afară de spitale, aceștia își pot efectua activitatea în centrele de traumatologie și departamentele de urgență.

Existând ​atât de multe subspecialități ale chirurgiei, pacienții confundă adesea chirurgia generală cu chirurgia craniană, cardiovasculară etc. Principala diferență constă în tipul de cunoștințe pe care chirurgii generaliști le dobândesc în timpul pregătirii. În timp ce competența unui chirurg generalist acoperă mai multe tipuri de boli și afecțiuni care pot fi tratate prin intervenții chirugicale, aceștia dețin doar cunoștințe de bază. Orice tip de operație care necesită cunoștințe mai cuprinzătoare sau mai specifice ar trebui să intre sub competența unui chirurg specialist. De exemplu, un chirurg generalist poate opera regiunile vasculare, cu excepția inimii, care ar trebui să fie gestionată de un chirurg cardiovascular.

Cu ce se ocupă un chirurg generalist?

Unele intervenții chirurgicale necesită chirurgi specializați, cum ar fi chirurgii cardiaci sau neurochirurgii, însă acest lucru nu se aplică în cazul tuturor tipurilor de operații. De aceea există chirurgi generalişti.

Un chirurg generalist are cunoștințe de specialitate asupra întregului proces chirurgical, de la evaluarea inițială până la pregătire, procedură și management post-operator. Un chirurg generalist înțelege toate cele nouă domenii de bază ale intervenției chirurgicale, care sunt:

  • Tractul digestiv
  • Sistemul endocrin (hormoni și glande)
  • Tratamentul chirurgical al cancerului
  • Pielea și țesuturile moi, inclusiv sânii
  • Capul și gâtul
  • Îngrijirea pacienților în stare critică cu nevoi chirurgicale
  • Vasele de sânge și inimă
  • Abdomenul și conținutul acestuia
  • Managementul chirurgical al leziunilor traumatice

Astăzi, majoritatea chirurgilor generali sunt familiarizați cu tehnici minim invazive, cum ar fi laparoscopia. Operațiile laparoscopice implică instrumente de dimensiuni mici, inclusiv camere minuscule care permit chirurgului să vadă în timp real interiorul corpului pacientului. Aceste instrumente specializate permit chirurgului să efectueze incizii mult mai mici decât ar face-o folosind procedurile tradiționale.